Εγκρίθηκε η πρόταση χρηματοδότησης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού!

2
332

Μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη για το χωριό μας είχαμε σήμερα, ανήμερα της γιορτής των Αγίων Δέκα! Εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Γόρτυνας προς το Πράσινο Ταμείο που αφορούσε στην διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων του χωριού μας!

Η υποβολή της πρότασης έγινε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Κοινότητας το οποίο ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη σύνταξη των απαραίτητων τευχών για τη διεξαγωγή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Έπειτα, σε συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή υποβλήθηκε το αίτημα χρηματοδότησης προς το Πράσινο Ταμείο κατά τα τέλη Οκτωβρίου.

Το ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 104.596,13 ευρώ και αφορά στη διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη “Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων συνεκτικού τμήματος οικισμού Αγίων Δέκα”. Με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση αναμένεται να καλυφθούν πλήρως τα έξοδα του διαγωνισμού με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί να συνεισφέρει καθόλου ο Δήμος Γόρτυνας από ιδία έσοδα.

Πρόκειται για μια διαδικασία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα όχι μόνο του Δήμου Γόρτυνας, αλλά και της κρητικής επαρχίας εν γένει. Αντικείμενο του διαγωνισμού θα είναι η υποβολή προτάσεων για επεμβάσεις που θα συντελέσουν στην ανάδειξη των πλούσιων αρχιτεκτονικών και πολιτιστικών στοιχείων του παραδοσιακού τμήματος του χωριού μας και στην απόδοση χώρου προς τους πεζούς. Κύριοι άξονες σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η πλατεία με τον αύλειο χώρο του Επισκοπείου, καθώς και το παραδοσιακό τμήμα του οικισμού με επίκεντρο την εκκλησία των Αγίων Δέκα. Συμπληρωματικά, θα προταθούν παρεμβάσεις κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, του ρέματος, καθώς και για τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους του συνεκτικού (πυκνοκατοικημένου) τμήματος του χωριού μας.

Στο διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής αρχιτέκτονες, οι οποίοι με τη βοήθεια και άλλων ειδικοτήτων (όπως συγκοινωνιολόγων, ηλεκτρολόγων και γεωπόνων) θα υποβάλουν τις προτάσεις τους προς την ειδική επιτροπή που θα συσταθεί προκειμένου να τις αξιολογήσει. Οι 8 προτάσεις που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία θα μοιραστούν το συνολικό ποσό των 99.596,13 € ανάλογα με τη θέση που θα καταλάβουν στην κατάταξη. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν στους μελετητές απευθείας από το Πράσινο Ταμείο. Το υπόλοιπο ποσό των 5.000,00 € θα το διαχειριστεί ο Δήμος Γόρτυνας για την κάλυψη των εξόδων του διαγωνισμού.

Η όλη διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα και εκτιμάται ότι – από τη στιγμή που θα αποφασιστεί η εκκίνησή της από το Δήμο Γόρτυνας – θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 χρόνος για να ολοκληρωθεί. Θα μας δώσει όμως όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να συνταχθούν οι οριστικές μελέτες των παρεμβάσεων. Ένα σημαντικό στοιχείο εξάλλου είναι ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις θα μείνουν σαν παρακαταθήκη στο Δήμο Γόρτυνας, ο οποίος θα μπορεί να τις αξιοποιήσει για παρεμβάσεις και σε άλλους οικισμούς.

Υ.Γ.1: Η συγκεκριμένη πρόταση έκλεισε το φετινό κύκλο προετοιμασίας μελετών από το Συμβούλιο Κοινότητας προκειμένου να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε άμεσα χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους. Όλες οι μελέτες που εκπονήσαμε έχουν εξασφαλιστεί χρηματοδοτικά, με μοναδική εξαίρεση τη μελέτη αναβάθμισης του γηπέδου. Και σε αυτή την υπόθεση όμως, αν γίνουν οι σωστές κινήσεις από το Δήμο μας θα έχουμε σύντομα αίσιο τέλος.

Υ.Γ.2: Αναλυτικότερη ενημέρωση-απολογισμός για τις μελέτες και όλες τις άλλες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τρέχον έτος θα υπάρξει με νεότερο άρθρο τις επόμενες εβδομάδες.