Ολοκλήρωση μελέτης παιδικής χαράς

1
345

Η κατασκευή παιδικής χαράς στο χωριό μας αποτελεί αίτημα των κατοίκων προκειμένου οι μικροί μας φίλοι να έχουν έναν άνετο και ασφαλή τόπο ψυχαγωγίας. Ήταν άλλωστε ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησαν οι συγχωριανοί και από εμάς ως Συμβούλιο Κοινότητας αμέσως μετά τις εκλογές.

Βασικό προαπαιτούμενο για την κατασκευή κάθε παιδικής χαράς είναι η εκπόνηση μελέτης ώστε ο σχεδιασμός της να εξασφαλίζει τη μετέπειτα αδειοδότησή της.

Όταν αναλάβαμε δεν υπήρχε καμία ολοκληρωμένη πρόταση/μελέτη για κατασκευή παιδικής χαράς. Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ως Συμβούλιο της Κοινότητας αναλάβαμε να φέρουμε σε πέρας με δικές μας ενέργειες την εκπόνηση της μελέτης οργάνωσης, κατασκευής και λειτουργίας της παιδικής χαράς.

Σε αυτήν την προσπάθεια στάθηκε αρωγός και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου του χωριού μας, σε συνεργασία με τα μέλη του οποίου αποφασίσαμε σχετικά με το χώρο κατασκευής της, ενώ μας εξέφρασαν και την προτίμηση τους μεταξύ μιας σειράς προτάσεων διαμόρφωσης που τους παρουσιάσαμε.

Κατόπιν ολιγόμηνης διαδικασίας, σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της μελέτης οργάνωσης, κατασκευής και λειτουργίας της παιδικής χαράς του χωριού μας. Η μελέτη αυτή έχει ήδη παραδοθεί στο Δήμο Γόρτυνας, αποτελεί την προτασή του Συμβουλίου Κοινότητας και είναι μία από τις πρώτες -αν όχι η πρώτη- ολοκληρωμένες μελέτες που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος για κατασκευή νέας παιδικής χαράς. Πλέον είναι στο χέρι της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, αφού την εξετάσει, να ζητήσει τις απαραίτητες εγκρίσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η μελέτη που παραδώσαμε πάντως, μετά και τη λήψη των σχετικών αδειοδοτήσεων θα μπορεί επάξια να διεκδικήσει χρηματοδότηση. Άλλωστε, όπως αποδεικνύεται και από τα τεύχη που συνοδεύουν τη μελέτη, ο σχεδιασμός του χώρου συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε σήμερα (30 Απριλίου 2020)  με τη Δημοτική αρχή παρουσιάσαμε την πρότασή μας και συζητήσαμε για τρόπους χρηματοδότησης του έργου.

Συνοπτική παρουσίαση της πρότασης – μελέτης:

Ο χώρος που προτείνεται για τη διαμόρφωση της παιδικής χαράς βρίσκεται βόρεια της περίφραξης του Δημοτικού Σχολείου και αποτελεί δημοτική έκταση. Έξω από την περίφραξη της παιδικής χαράς θα μείνει ελεύθερος χώρος προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος κυκλοφορίας και στάθμευσης για τα αυτοκίνητα και ασφαλής πρόσβαση για τους πεζούς. Η πρόσβαση στην παιδική χαρά θα γίνεται μέσω δύο εισόδων, μία στην ανατολική και μία στη βόρεια πλευρά της έκτασης.

Εντός της παιδικής χαράς προτείνεται η δημιουργία τριών διακριτών περιοχών (περιοχή νηπίων, περιοχή παίδων και μικτή περιοχή) οι οποίες θα συνδέονται μεταξύ τους με διάδρομο κίνησης πεζών, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Σε κάθε περιοχή προτείνεται η εγκατάσταση κατάλληλα επιλεγμένων παιχνιδιών για τις αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες. Στη ζώνη ασφαλείας κάθε παιχνιδιού θα υπάρχει υλικό (βότσαλο / ελαστικό δάπεδο) για την απορρόφηση των κραδασμών. Τέλος, προτείνεται η εγκατάσταση του απαραίτητου αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, ιστοί φωτισμού, βρύσες), ενώ θα υπάρχουν και 4 οριοθετημένες περιοχές πρασίνου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Σε προηγούμενο άρθρο, αναφερθήκαμε στην μελέτη που είχε ετοιμάσει το Συμβούλιο Κοινότητας για την κατασκευή παιδικής χαράς στο χωριό μας. Η συγκεκριμένη μελέτη εξετάστηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, με αποτέλεσμα να γίνουν όσες τροποποιήσεις κρίθηκαν αναγκαίες για τον βέλτιστο σχεδιασμό της εγκατάστασης. […]

Comments are closed.