«Σηματοδότηση – ανάδειξη παλιού μονοπατιού ορεινού όγκου προφήτη Ηλία»

0
835

Στα πλαίσια του 2ου μαθητικού φεστιβάλ  παραδοσιακής μουσικής και θεάτρου  που διοργανώνει  φέτος για δεύτερη φορά  ο Δήμος Γόρτυνας, έχει ενταχθεί και η περιπατητική διαδρομή στον ορεινό όγκο του προφήτη Ηλία – προς το αρχαίο θέατρο, κάτω από την Ακρόπολη της αρχαίας Γόρτυνας.

Συγκεκριμένα διοργανώνεται περίπατος στον οποίο μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σημείο  έναρξης ο χώρος του Γυμνασίου – Λυκείου με κατεύθυνση  προς τον προφήτη Ηλία διαμέσου της αγροτικής οδού, ενώ λίγο πριν  την εκκλησία του προφήτη Ηλία, συνέχεια δια μέσου παλιού μονοπατιού  μέσα από την  περιοχή  «Βόλακας», πέρασμα από το Ληθαίο ποταμό και τερματισμό  στην είσοδο του χώρου όπου γίνονται οι ανασκαφές του αρχαίου θεάτρου.

Η διαδρομή διαμέσου  του μονοπατιού είναι  καταπληκτική, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία,  με θέα τις αρχαιότητες της Γόρτυνας, αλλά και ολόκληρου  σχεδόν του κάμπου της Μεσσαράς.

Η συνολική διαδρομή από το χώρο του Λυκείου μέχρι το αρχαίο θέατρο είναι περίπου 3,5 χιλιόμετρα,  1,7 χιλ. περίπου ο αγροτικός δρόμος και 1,8 χιλ. το μονοπάτι από προφήτη Ηλία μέχρι Αρχαίο θέατρο.

Την Κυριακή 19 Μαϊου οργανώθηκε  επίσκεψη κατά μήκος της διαδρομής προκειμένου να γίνει καθαρισμός, μικρές διανοίξεις και κυρίως σηματοδότηση  του μονοπατιού ενόψει της εκδήλωσης.  Στη διαδικασία αυτή πήραν μέρος   εκπρόσωποι του σωματίου «ΠΡΟΤΕΚΤΑ» (προσκεκλημένοι από το Δ. Γόρτυνας και το σωματείο «Προσκήνιο»), ο πρόεδρος  Οικονομόπουλος Βασίλης  και τα μέλη  Τυλλιανάκη Δέσποινα,  Συμεωνίδης Μπάμπης. Το Παρόν  έδωσαν επίσης,  ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίων Δέκα  Πηρουνάκης Μιχάλης και ο μηχανικός του Δήμου  Ηλιάκης Νεκτάριος. Το μονοπάτι υπέδειξε  ο κος. Σπυριδάκης Αντώνιος κάτοικος Αγίων Δέκα, ο οποίος είναι γνώστης της ευρύτερης περιοχής.

Σημαντική ήταν  η βοήθεια των μελών του σωματείου ΠΡΟΤΕΚΤΑ, το οποίο  έχει συσταθεί εδώ και ένα χρόνο περίπου, με έδρα το Ηράκλειο και με βασικό στόχο την πολιτική προστασία και βοήθεια σε περίπτωση μαζικών ατυχημάτων (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ), αλλά και με μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση περιπατητικών διαδρομών.

Την  Κυριακή,  9 Ιουνίου 2013 και ώρα  6:00  το απόγευμα, στο χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου Αγίων Δέκα σας περιμένουμε να περπατήσουμε όλοι μαζί μέσα από τον ορεινό όγκο του Προφήτη Ηλία, με τελικό προορισμό  το αρχαίο θέατρο, για να γνωρίσουμε και να αναδείξουμε περισσότερο τον τόπο μας.

Σας περιμένουμε

1 025 Ο κύριος Αντώνιος Σπυριδάκης ο οποίος μας υπέδειξε το παλιό μονοπάτι

1 043

Κατά τη διαδικασία εντοπισμού του μονοπατιού

0 005

Κατεβαίνοντας το μονοπάτι με θέα τη Μεσσαρά

0 013

Με φόντο τους Αγίους Δέκα και τον κάμπο της Μεσσαράς  (από αριστερά:  Βασίλειος Οικονομόπουλος ,  Πηρουνάκης Μιχαήλ, Τυλλιανάκη Δέσποινα, Συμεωνίδης  Μπάμπης)

0 026

Καθαρισμός –σηματοδότηση μονοπατιού

0 055

Χαρακτηριστικό σημείο θέας στην τοποθεσία «βόλακας»

0 056

Πέρασμα από το Ληθαίο ποταμό – τερματισμός διαδρομής