4. Δρομολογημένα Έργα – Αποκατάσταση πρώην επισκοπικού μεγάρου

1
248

Αναμφίβολα ο συγκεκριμένος χώρος είναι εμβληματικός για το χωριό μας. Σε αυτόν συγκεντρώνονται τα χαρακτηριστικά μιας άλλης εποχής, τόσο από την άποψη της οικοδομικής τέχνης, όσο και από την άποψη της επιρροής του χωριού μας στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Μεσαράς.

Μέσα από πολύχρονες διαδικασίες η ανάλυση των οποίων αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, το επισκοπικό μέγαρο κατέληξε να αποτελεί ακίνητη περιουσία του Δήμου μας και κατ΄επέκταση εμάς των ίδιων.

Δυστυχώς μετά την μετακόμιση των υπηρεσιών του Δήμου στο νέο δημαρχείο, το επισκοπείο αφέθηκε στην τύχη του. Έχοντας συσσωρεύσει αρκετά χρόνια στην “πλάτη” του, οι φθορές ήταν εμφανέστατες.

Ευτυχώς όμως, μέσα από μια χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία μελετών η αποκατάσταση του επισκοπικου μεγάρου εντάχθηκε προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ στις αρχές του 2019, αποτελώντας ένα από τα έργα που είχαν προταθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Η ένταξη του εν λόγω έργου δεν αφορούσε μόνο στην αποκατάσταση του οικοδομήματος, αλλά και στον εξοπλισμό του για τη λειτουργία του ως “Κέντρο τουριστικής ενημέρωσης και πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Γόρτυνας”. Με αυτόν τον τρόπο ο χώρος θα καταστεί και πάλι ανοικτός για όλους μας, ενώ με τις κατάλληλες ενέργειες θα αποτελέσει και σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής.

Είναι σημαντικό επίσης να κατανοήσουμε ότι λόγω της ένταξης στο ΕΣΠΑ και των αυστηρών προδιαγραφών που τίθενται για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης του κτιρίου, είναι απαραίτητη η μελλοντική λειτουργία του ως κέντρο τουριστικής πληροφόρησης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας πενταετίας.

Περνώντας σε πιο τεχνικά κομμάτια, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή (6/4/2020) εκκρεμούν ορισμένες εγκρίσεις προκειμένου να γίνει η δημοπράτηση του έργου. Ακόμα και αν αυτές δοθούν άμεσα, η διαδικασία δημοπράτησης δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του καλοκαιριού (και εδώ με την επιφύλαξη απρόβλεπτων παραγόντων). Έτσι, με τα τωρινά δεδομένα ένα αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα θα ήταν οι εργασίες να ξεκινήσουν στο τέλος του 2020 – αρχές 2021.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 600.000 ευρώ και αποτελείται από 3 υποέργα:

  • Αποκατάσταση κτιρίου (497.000 ευρώ)
  • Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού (31.000 ευρώ)
  • Παραμετροποίηση λογισμικού και επιμέλεια πληροφοριακού υλικού (72.000 ευρώ)

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.