Αρχείο της Dorothy Burr Thompson (φωτογραφικό υλικό)

0
1443

Η Dorothy Burr Thompson  γνωστή στη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα από τις ανασκαφές της στην αρχαία Αγορά και τις δημοσιεύσεις της σχετικά με την αρχαία κηροπλαστική τέχνη, δώρισε στη Σχολή τη φωτογραφική της συλλογή από τα ταξίδια της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πριν από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι φωτογραφίες της καταγράφουν τοπία, αρχαιολογικούς χώρους, πτυχές της αστικής και αγροτικής ζωής, έθιμα και επαγγέλματα από μια μεσοπολεμική Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πρόκειται για σπάνιο υλικό αφού είναι λίγες οι φωτογραφίες ερασιτεχνών που σώζονται σε αρχεία από την περίοδο του Μεσοπολέμου. Η συλλογή εκτείνεται χρονικά από το 1923 (έτος άφιξης της Αμερικανίδας αρχαιολόγου στην Ελλάδα) μέχρι και το 1955.

Φωτογραφία του 1924 –Από την επίσκεψη στο Ναό του Απόλλωνα, δίπλα στο Πραιτόριο
Διακρίνεται η Ρωμαϊκή κολόνα, η οποία σώσετε στη θέση της μέχρι σήμερα, μπροστά από την οικία –  του Χατζή Στρατή.
Διακρίνεται η αρχαιολόγος Dorothy Burr Thompson μαζί με τους  δύο συνοδούς της στην αυλή της οικίας του Ηλία Ηλιάκη προκειμένου κατά πάσα πιθανότητα να καταγράψουν και να μελετήσουν τις επιγραφές που είναι εντοιχισμένες, ακόμα και σήμερα, στις όψεις της  τοιχοποιίας της οικίας.
Διακρίνεται γυναίκα με ένα  σταμνί στον ώμο, η οποία κατά πάσα πιθανότητα μόλις το έχει γεμίσει με νερό από την κρήνη Ηλιάκη. Η φωτογραφία έχει παρθεί μπροστά στο στενό των Αληγίζηδων.
Διακρίνεται συνοδός της αρχαιολόγου  Dorothy Burr Thompson  μαζί με τον Ηλία Ηλιάκη στην αυλή της οικίας του δεύτερου.