Αρχείο του Frédéric Boissonnas (φωτογραφικό υλικό)

0
1763

Φρεντερίκ Μπουασονά

Ο φρεντερίκ  Μπουασονά υπήρξε σημαντικός φωτογράφος με Γαλλοελβετική υπηκοότητα. Γεννήθηκε το 1858 στη Γενεύη της Ελβετίας και πέθανε στη Γενεύη το 1946. Ανέπτυξε τη δική του τεχνική στη φωτογραφία, η οποία μαζί με τη χρήση νέων υλικών, τού απέφερε πολλές διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ άλλων το πρώτο βραβείο της παγκόσμιας έκθεσης του Παρισιού. Την περίοδο 1900 – 1930 επισκέφθηκε αρκετές φορές την Ελλάδα και την Κρήτη,  με τον συνοδοιπόρο φίλο του Ντανιέλ Μπο-Μποβί, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης και τον Ελληνιστή  Βικτόρ Μπεράρ.  Το αρχείο του με τις Ελληνικού περιεχομένου φωτογραφίες φυλάσσεται στο Μουσείο φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

1919 – Οικία Ηλιάκη Μανόλη ή Δασκαλομανόλη, ο οποίος διακρίνεται στη σκάλα, ενώ στην αυλή διακρίνεται η εγγονή του, Χρυσή.
1919 – Ο Ηλιάκης Μανόλης ή Δασκαλομανόλης μπροστά στη Ρωμαϊκή κολόνα, ενώ πίσω διακρίνεται το καφενείο του Ευστρατίου Αληγιζάκη.
1919 – Μπροστά στην Κρήνη “Ηλιάκη”, διακρίνεται γυναίκα με σταμνί για να πάρει νερό. Η μαρμάρινη γούρνα με τις ανάγλυφες παραστάσεις έχει πλέον απομακρυνθεί
1919 – Νοτιοανατολική άποψη των ερειπίων του ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα, δίπλα στο Πραιτώριο της Γόρτυνας.
1919 – Νοτιοδυτική άποψη των ερειπίων του ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα, δίπλα στο Πραιτώριο της Γόρτυνας. Το μαρμάρινο άγαλμα βρίσκεται σήμερα στο μουσείο Ηρακλείου.
1919 – Άποψη των ερειπίων του ναού αφιερωμένου στην Παναγία των Βλαχερνών
1919 – Η Ανακάλυψη της Μεγάλης Επιγραφής, βόρεια του ωδείου της Γόρτυνας, από τον Ιταλό αρχαιολόγο Φεντερίκο Άλμπερ
1919 – Άποψη του ελαιώνα της Γόρτυνας με τις χαρακτηριστικές ξερολιθιές