Εγκρίθηκε η πρόταση χρηματοδότησης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού!

2
1288

Μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη για το χωριό μας είχαμε σήμερα, ανήμερα της γιορτής των Αγίων Δέκα! Εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Γόρτυνας προς το Πράσινο Ταμείο που αφορούσε στη διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του χωριού μας! Πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 104.596,13 ευρώ.

Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Κοινότητας, το οποίο ανέλαβε και την προετοιμασία υποβολής του αιτήματος, σε συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή.

Πρόκειται για μια διαδικασία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του Δήμου Γόρτυνας, αλλά και της κρητικής επαρχίας εν γένει. Αντικείμενο του διαγωνισμού θα είναι η υποβολή προτάσεων από αρχιτέκτονες μηχανικούς για την ανάδειξη του χωριού μας και κυρίως του παραδοσιακού τμήματος και του κεντρικού δρόμου. Οι προτάσεις που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία θα μοιραστούν το συνολικό ποσό των βραβείων.

Η όλη διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα και εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 χρόνος από την εκκίνησή της για να ολοκληρωθεί. Θα μας δώσει όμως όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να έχουμε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα στην οριστική μελέτη ανάπλασης που θα ακολουθήσει. Σημαντικό εξάλλου είναι ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις θα μπορούν να αξιοποιηθούν από το Δήμο Γόρτυνας για παρεμβάσεις και σε άλλους οικισμούς.

* Με τη συγκεκριμένη πρόταση έκλεισε ο φετινός κύκλος μελετών από το Συμβούλιο Κοινότητας. Οι 3 μελέτες που ολοκληρώθηκαν είχαν προϋπολογισμό περίπου 700.000 ευρώ, με τις 350.000 ευρώ να έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο.